Blogginlägg: Att kombinera studier från olika fakulteter

 

Att kombinera studier från olika fakulteter

 

Jag började studera matematik vid Åbo Akademi hösten 2015. Enligt studieplanen ska jag egentligen läsa ett biämne inom naturvetenskaper, men eftersom mitt intresse snarare lutade mot statistik och ekonomi så började jag istället studera nationalekonomi vid Hanken som biämne. Att samtidigt studera ämnen från olika fakulteter kan innebära en del problem men det har inneburit att jag under min studietid har lärt mig ett och annat om hur man kombinerar studierna smidigast.

Grunden till att ha en unik studieplan är att lära sig vad man behöver för att bygga upp en studieplan. När man börjar studera så vet man inte själv vilka kurser som krävs, och hur man ska göra för att kunna läsa något annat istället. Därför är det viktigt att ta reda på så mycket om studierna som möjligt, genom att prata med studiehandledare, lärare och andra studerande. År 2015 kom en studiereform som för mig innebar att jag behövde ansöka om att slippa undan den rekommenderade studiegången. Om man vill kringgå den rekommenderade studiegången är det viktigt att hålla koll på att man ändå får en kandidatexamen av de kurser man väljer att läsa under sin tid och se till att man håller koll på om man behöver ansöka om undantag i studiegången.

Man behöver tidigt sätta upp en plan för sina studier. När man väljer huvudämne och biämnen så skall man tänka på att man får en utbildning som i framtiden är användbar, och allt handlar om att kombinera dem efter vad man vill jobba med och inte bara vad man har intresse för. Det är vanligt och gör sällan något om man ändrar sig under sin studietid men det är bra att så tidigt som möjligt ha en plan och inte välja kurser på måfå.

Planering är a och o ifall man vill att schemat ska funka. Att ha en studieplan som inte följer akademins rekommendationer kan vara klurigt och det blir en hel del arbete med att själv pussla ihop sitt schema. Oftast handlar det om att välja när man tar kurser, om det är bättre att skjuta upp kurser bara för att de krockar, eller kanske kommer det krocka lika mycket nästa gång kursen går. Det gäller därför att tänka långt fram i tiden så man även kan se även vilka kurser man antagligen studerar i vilka perioder kommande år. Något som kan vara bra att tänka på är att prioritera sitt huvudämne i första hand.

Att ha en unik studiegång kan innebära mera jobb. Dessutom innebär det även att man får jobba hårt. Många kurser krockar, vilket innebär att man missar mycket föreläsningar och en stor del av materialet kan man behöva läsa på egen hand.

Det är inte omöjligt. Även fast det kan innebära mera jobb som studerande att vara unik och gå sin egen väg så innebär det även att man kommer vara unik på arbetsmarknaden efter studierna. Om man lägger mycket tid på planering av sina studier och är duktig på att studera på egen hand så klarar man högst antagligen att studera ämnen från olika fakulteter med galan

Linnea Larson

Föredetta föreläsare på Prepparen