Tips för pluggandet inför urvalsprovet

 

För några år sedan, när jag själv var i samma situation som er och skulle börja läsa på inträdesprovet till Hanken, var det många frågor som snurrade i huvudet. Främst var det frågor som; hur borde jag läsa på inträdesprovet, hur ska jag komma igång med det och hur ska jag göra inlärningen så effektiv som möjligt? Därför vill jag nu dela med mig av konkreta tips som jag gärna själv skulle ha fått när jag började plugga till urvalsprovet.

När man väl har skaffat urvalsprovslitteraturen till provet, kan de tre böckerna kännas som oöverkomligt mycket material och som något man bara borde plöja igenom från pärm till pärm så snabbt som möjligt för att få sinnesro inför provet. Detta är dock inte något som rekommenderas, eftersom det kan resultera i att du lär dig lite av allt men inget tillräckligt bra. Och det som urvalsprovet just testar är hur bra du faktiskt förstått urvalsprovslitteraturen. Hur ska man då lära sig rätt saker och effektivera sin inlärning? Mitt första tips för effektiv inlärning är planering!

Tips 1: Planering

När man övergår från gymnasiestudier till universitetsstudier är största skillnaden den att man har ett större ansvar för sin inlärning och att man får hantera sin tid som man vill. Det är vanligtvis ingen som kräver att du ska sitta på föreläsningar från 8 till 15, utan det är upp till dig själv vad du gör med din tid. Att förbereda sig inför urvalsprovet kan du se som en försmak av studierna på ett universitet. Det är du själv som väljer hur du pluggar, när du pluggar och att du lär dig. Något som gör detta enklare är givetvis planering.

Man planerar ofta in hobbyn, träning, jobb eller träffar med vänner i sin kalender, och tänker sedan kanske att man ska sätta ner den resterande tiden på pluggandet. Men fungerar detta alltid i praktiken? Mitt tips är därför att ni förutom fritidsaktiviteter och jobb, också planerar in studerandet i kalendern – planera helt enkelt in när ni ska gå igenom vad. Förutom att planera in studerandet, så rekommenderar jag också att ni planerar in lediga dagar. Ofta tenderar man nämligen att jobba effektivare om man tillåter sig själv att ta en paus från något helt och hållet för en dag eller två. Så planera in vilka dagar ni läser till urvalsprovet men också vilka dagar ni har en paus från det.

Förutom att planera in vilka dagar man pluggar och vilka dagar man inte gör det, så är det också bra att planera själva studiedagen och att göra dessa planer till rutiner – vilket också är mitt andra tips, skapa rutiner för läsandet!

Tips 2: Skapa rutiner

Rutiner gör att vi använder hjärnan resurssnålt, och således istället kan sätta energin på viktigare saker – så som själva pluggandet till urvalsprovet. Börja med att hitta ett ställe där du gillar att jobba och där du får saker gjorda – där du helt enkelt kan jobba effektivt. Är det på biblioteket, hemma eller kanske på ett café?

Bestäm sedan en viss tidpunkt när du ska vara på plats på detta ställe för att börja plugga. För att motivera dig själv och verkligen göra det till en rutin, så kan det vara en bra idé att komma överens med kompisar om att t.ex. träffas på biblioteket varje måndag till torsdag kl. 9.00. Då känns det kanske mer meningsfullt att komma iväg och börja jobba. Planera sedan in också lunchpaus och andra pauser vid bestämda tidpunkter. Pauser möjliggör som sagt ett effektivare arbete när du väl arbetar. Det handlar alltså om att jobba smart istället för väldigt mycket, vilket också är mitt tredje tips – studera smart!

Tips 3: Studera smart

Alla lär sig på olika sätt så här handlar det främst om att hitta det sättet som fungerar bäst för dig själv. Några saker tror jag ändå att kan vara bra att poängtera. Som sagt, är det kanske inte alltid den bästa idén att läsa igenom all urvalsprovslitteratur så snabbt som möjligt, utan det som kan rekommenderas är att fokusera mer på själva urvalsprovsfrågorna än urvalsprovsmaterialet. Genom att lösa urvalsprovsfrågor blir inlärningen mer aktiv, och ni får då också en insikt i vad ni förväntas kunna i urvalsprovet och vilka saker ni borde fokusera på när ni läser. Som stöd för inlärningen erbjuder vi också både en prepkurs och en e-kurs, där vi går igenom det viktigaste i urvalsmaterialet och försöker förklara det enkelt genom att bl.a. gå igenom exempel och genom att lösa uppgifter tillsammans.

Ett annat tips för effektiv inlärning är att undvika telefonen så långt det går. Vi är ständigt uppdaterade och de flesta i vår ålder är beroende av telefonen och sociala medier. Men visste ni att varje gång man tittar på telefonen tar det 15 minuter att komma tillbaka till en full koncentration? Det betyder ju att om du ständigt har framme telefonen, så är du aldrig fullt koncentrerad. Så ett tips kan vara att försöka hålla telefonen borta under själva pluggandet och först ta fram den under pauserna för att möjliggöra en bättre koncentration och således en effektivare inlärning.

Tips 4: Må bra

Mitt sista tips för effektiv inlärning är att helt enkelt må bra. Forskning tyder nämligen på att produktiviteten och kreativiteten ökar och att man blir mer mottaglig för inlärning om man mår bra. Så ge dig tid för att göra sådant du mår bra av, och kom ihåg att motion, tillräcklig sömn och näringsrik kost också är faktorer som främjar ditt välmående och således hjälper dig att uppnå en effektivare inlärning.

Hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att få ut det mesta av dina förberedelser till urvalsprovet och att komma in på en handelshögskola till hösten. Kämpa på med pluggandet och lycka till i urvalsprovet!

Ebba Sandell,

Föredetta föreläsare på Prepparen