Hanken inträdesprov – hur du klarar av det!

 

Vill du studera ekonomi och därmed söka in i en Handelshögskola i Finland? Då blir det säkert aktuellt med att börja läsa inträdeslitteraturen och klara av urvalsprovet. Från och med 2018 är det ett och samma urvalsprov som gäller för att komma in till alla finska handelshögskolor, och baserar sig på gymnasiets lärokurs i ekonomikunskap, statistik och sannolikhetslära samt historia.

 

 1. Börja läsa i etapper

  År 2020 finns det tre ämnesområden som ska läsas till Hanken inträdesprovet. Börja med att bläddra igenom böckerna och gör en läsplan med vad du ska ha läst till vilket datum. Sedan gäller det att börja läsa!

 2. Se till att du förstår vad du läser

  Visst finns det begrepp du bör kunna bra, men Hanken urvalsprovet är inte ett ”ordprov” där du kan komma ihåg allting utantill och komma in. Det är viktigt att se till att du förstår vad du läser, och kan förklara det du läst med egna ord.

  Samtidigt är det viktigt att då du studerar inför urvalsprovet till en Handelshögskola, att du förstår dig själv och dina inlärningsmetoder. Lär du dig bäst genom att se, lyssna och tala, göra och röra på dig? Eller kanske du lär dig bäst då du samtidigt kan hålla på med något annat samtidigt, som att leka med en boll eller rita? Gå med det du känner att du lär dig mest av själv.

 3. Ta emot stöd och hjälp från olika håll

  Kanske du har vänner som också söker in till en ekonomutbildning och också ska göra ett Hanken inträdesprov? Då kan det löna sig att läsa tillsammans med dem. Kanske du lär dig bäst genom att höra någon annan förklara informationen? Till ditt stöd finns det även olika prepkurser att gå. Vi på Prepparen erbjuder så väl en fysisk prepkurs i Åbo som en elektronisk prepkurs som man kan gå på distans och Prepparen Appen med vilka du kan testa dina kunskaper i form av flervalsfrågor. Dessa tips kan även vara en aningen roligare att göra och mer sociala än att studera ensam i sitt eget rum (vilket dock också är viktigt i denna process!).

 4. Repetera, repetera, repetera

  Kan du din inträdeslitteratur för Hanken inträdesprovet som rinnande vatten? Inte? Då gäller det att repetera till du kan det. Repetera formler och begrepp tills du kan svaren automatiskt. Ett tips är att du kan skriva dem på papper och hänga begreppen på din vägg, så de är de första orden du ser då du vaknar och de sista du tänker på före du somnar. Det lönar sig även att läsa nyheterna och använda olika exempel för det du lärt dig – då kan du bättre komma ihåg det du lärt dig!

 5. Håll dig motiverad

  Det är helt vanligt att det i något skede smakar trä att läsa om osynliga händer eller räkna statistik. Det är ändå viktigt att hållas motiverad och tänka på ditt slutliga mål, att komma in i en Handelshögskola. Kanske det motiverar dig att du visar att du kommer in, och inte bara ditt syskon? Eller vill du studera ekonomi för att du ska ha en viss karriär? Orsakerna till att hålla dig motiverad spelar mindre roll – så länge som de fungerar. Kom även ihåg att det är viktigt att ta pauser, så gå till gymmet eller se på en film med familjen – stressa inte för mycket.

  Då du väl läser är de a och o att hållas koncentrerad. Kanske du kan Snappa med dina kompisar lite senare, eller vänta med att se det senaste avsnittet av din favoritserie tills du har sommarlov? För att nå flowstadiet lönar det sig att ha ett lugnt utrymme, utan distraherande element, och ha tillräckligt utmanande uppgifter.

 6. Testa dina kunskaper med tidigare studentskrivningar i samhällslära, matematik och historia

  Dessa prov ger dig en bra bild av hur mycket du kan och vad du bör läsa mer på. Hanken prepkurser erbjuder även simulerade inträdesprov, vilka kan hjälpa dig förstå vad du bör läsa mer på. 

 7. Hålls lugn under urvalsprovet

  Då urvalsprovet till Hanken är aktuellt den 2.6.2020 kl. 12:00-15:00, lönar det sig för dig att hålla dig lugn under provtillfället. Andas, tänk på att du kan litteraturen och satsa på att göra ditt bästa på att svara på samtliga frågor. Börja inte stressa och ta onödiga risker, eftersom du kan få minuspoäng av fel svar. Genom att förbereda dig inför urvalsprovet så bra som möjligt, gör du de bästa förutsättningarna för dig själv att komma in i Hanken i Åbo, Vasa eller Helsingfors!

Genom att ha ett bra lässchema, hållas motiverad och förstå det du läser har du goda förutsättningar till att kunna ta steget närmare att börja studera på Hanken. En del kommer in i Hanken på första försöket medan andra får göra flera Hanken inträdesprov innan de kan börja studera på en Handelshögskola i Finland. Det brukar sägas att studietiden är den bästa tiden i ens liv, så det är definitivt värt det att kämpa inför inträdesprovet!

Vill du gå en Hanken prepkurs för att klara av urvalsprovet?
Läs mer om Prepparens fysiska kurs, e-kurs och app här på vår hemsida!