Hur du håller dig motiverad inför Hankens urvalsprov

 

Du har nyss gett ditt allt för studentskrivningarna och sedan ska du ta dig an litteraturen inför Hankens urvalsprov, hur gör du för att hålla dig motiverad? Det kan vara en tung period, men vi lovar att det ändå är värt allt besvär, ifall du sedan kommer in till det universitet du vill till! Vi på Prepparen har själva varit i det skedet och vi har ordnat prepkurser i Åbo i flera år, så vi vet hur det känns i det skedet. Vi vet också att studera ekonomi är otroligt givande och öppnar flera möjligheter, och vill därför vara ditt stöd på olika sätt.

Ta hjälp

Har du andra kompisar som också söker till ett universitet och kanske också förbereder sig för Hankens urvalsprov? Bestäm träff med hen och tala om det ni har lärt er, det kan bli mycket roligare än att försöka kämpa ensam. Du kan även gå Prepparens prepkurs i Åbo (https://www.prepparen.fi/prepkurs), eller vår digitala prepkurs (https://kurs.prepparen.fi)  för att få hjälp av inspirerande och kunniga föreläsare. Att fråga hjälp är aldrig fel - speciellt ifall det leder till att du kan studera där du vill!

Håll korta pauser

Även om det kan kännas skönt att hålla någon veckas paus efter studentskrivningarna, kanske detta inte är den bästa idén. Hjärnan vänjer sig med all den inlärning som den utsätts för, och därför kan det vara bra att fortsätta med urvalsprovslitteraturen ganska snabbt efter sista studentskrivningen. Kortare pauser är ändå ett måste och gör att du orkar fortsätta studera fram tills provet.

Upprätthåll ett bra schema

Har du en studieplan gällande inträdeslitteraturen, och faktiskt håller den, ger det dig mer självförtroende och motivation att fortsätta läsa. Att ha en snyggt designad kalender kan även hjälpa för detta, eller varför inte hänga upp en kalender på väggen i ditt rum så att du blir påmind om hur mycket tid du har kvar - och att det snart är över. Glöm inte heller att du faktiskt kan klara av detta bara du kämpar lite mer!

Flytta på dig

Sitter du på samma stol varje gång du läser till inträdesprovet? Ibland kan det löna sig att läsa på ett nytt ställe. Kanske du har en sommarstuga du kan åka till? Eller har du möjlighet att resa någon annanstans där du kan läsa effektivt? Ifall du känner att du behöver en annan miljö gäller det alltså att flytta på dig på det sätt som känns rätt. Kom ihåg att Prepparens E-kurs (https://kurs.prepparen.fi) och App (https://www.prepparen.fi/app) är med dig var än du är, och är ett värdefullt stöd för din inlärning.

Testa dig själv

Kan du fråga din förälder att fråga frågor ur litteraturen? Bra, gör det. Det hjälper för att se i vilket skede du är, och vad du eventuellt bör lära dig mer av. Det är även viktigt att se på äldre urvalsprov, och se hur bra du skulle klara av dessa. Då du kontinuerligt testar dina kunskaper ser du även att du lärt dig mer och att du gör framsteg, vilket garanterat ger dig mer motivation till att kunna hålla den stolta känslan av att du kan det du behöver kunna.

Se slutmålet och unna dig

Vet du att du verkligen brinner för detta och att det är intressant, är det bara att se dig själv som en glad universitetssstuderande vid en ekonomutbildning i framtiden. Då du vet det orkar du läsa mer eftersom du vet att det snart är sommar(lov?) och du kan ta det lugnare. Det är även viktigt att ge dig belöningar av olika former. Efter att du studerat i exempelvis 30 minuter, kan du ta en fem minuters Facebookpaus och ta något att dricka - använd de tekniker som fungerar för dig bäst!

Motionera

“Kom ihåg att det är viktigt att träna!”, kan vara ett väldigt uttjatat uttryck men det fungerar verkligen. Genom att ha en rutin där du motionerar regelbundet hjälper även dig till att orka bättre med andra saker, vilket i detta fall är att klara av urvalsprovet. Att äta gott och sova bra bör du inte heller glömma eftersom det är viktigt att din energi hålls uppe!

Sök inspiration

Ibland kan det kännas väldigt trögt att fortsätta läsa, och då gäller det att vända om de negativa känslorna till kraft för att fortsätta studera. Om inte annat kan det hjälpa dig att få perspektiv genom att söka på “study motivation quotes” på Pinterest eller Google. Via dessa bilder får du garanterat motivation till att studera. Att byta musik till motiverande musik kan även hjälpa, och klassisk musik sägs vara bra för hjärnan då den arbetar, men för olika personer passar olika musik så kör hårt på det du gillar själv.

Dessa tips kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och repetera urvalsprovslitteraturen för Hankens urvalsprov så många gånger som krävs. Det är absolut inte omöjligt att komma in i en handelshögskola - vill du så kan du!

Som sagt så vet vi på Prepparen att ekonomistudier vid en handelshögskola i Finland kan vara mycket givande. Ifall du känner att du verkligen vill studera ekonomi - antingen i Åbo, Vasa eller Helsingfors - så gäller det för dig att förbereda dig inför urvalsprovet som år 2020 är den 2.6. Prepparen är ditt stöd inför urvalsprovet till Hanken: vi erbjuder både en fysisk prepkurs, en e-kurs och Prepparens App för iOS, som fungerar som värdefullt stöd för både den digitala prepkursen och den fysiska prepkursen i Åbo. Dessutom erbjuder vi en premium-kurs för dig som vill ha hela paketet som stöd för att komma in till Hanken!